ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΕΣ / ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΗΣΥΧΙΑΣ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΕΣ

[Εξ’ αιτίας: οικόσιτων ζώων (κυρίως σκυλιών που γαυγίζουν σε ακατάσχετες ώρες), παιδιών υπερβολικά ζωηρών, ανάρμοστης συμπεριφοράς γειτνίασης, δυνατής μουσικής, τσακωμών ή φωνών από το γειτονικό διαμέρισμα σε «μόνιμη βάση», μη τήρησης κανόνων υγιεινής  (ακαθαρσίες, δυσοσμία, απορρίματα), κτλ, κτλ, κτλ.…]

 

Το παρόν άρθρο δεν υπάγεται στις «μισθωτικές διαφορές», αλλά παρατίθεται στο σημείο αυτό, καθώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι να επιτευχθεί (υπό προϋποθέσεις) ακόμη και η εκδίωξη του «ενοχλητικού» γείτονα από το διαμέρισμα, εάν αυτός είναι μισθωτής.

Το παρόν άρθρο πραγματεύεται τις περιπτώσεις ενοχλητικών γειτόνων, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το εάν αυτοί είναι μισθωτές ή ιδιοκτήτες του ακινήτου στο οποίο διαμένουν. Και επίσης ΑΔΙΑΦΟΡΟ είναι εάν εσείς ο ίδιος (δηλαδή το «θύμα» των ενοχλήσεων) είστε ιδιοκτήτης ή μισθωτής του διαμερίσματος στο οποίο ζείτε. Σε ΟΛΕΣ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν δικονομικές δυνατότητες και διαδικασίες να προστατευτείτε έναντι κάθε κακότροπου και υπερβολικά ενοχλητικού γείτονα. Έτσι π.χ.  ο μισθωτής (=ενοικιαστής) του 1ου ορόφου μπορεί να αιτηθεί δικαστικής προστασίας εναντίον του ιδιοκτήτη που μένει στον 2ο όροφο του οποίου τα δύο μωρά ουρλιάζουν ασταμάτητα όλο το βράδυ κάθε βράδυ (για να μιλήσουμε απλοϊκά…)..

 


 

Συχνό φαινόμενο αποτελεί κάποιος κακότροπος ή ανεύθυνος ή απλά παντελώς αδιάφορος γείτονας, να ενοχλεί σε υπερβολικό βαθμό τη διαβίωσή μας, είτε λόγω υπερβολικής ή συνεχούς φασαρίας (π.χ. λόγω τσακωμών ή μουσικής, ή π.χ. λόγω της ύπαρξης ανεκπαίδευτων σκύλων που γαυγίζουν σε ακατάσχετες ώρες ή μικρών παιδιών υπερβολικά ζωηρών, κτλ…), είτε λόγω μη τήρησης των κανόνων υγιεινής (π.χ. ακαθαρσίες ζώων συντροφιάς ή π.χ. δυσοσμία εν γένει προερχομένη εκ του διαμερίσματος του γείτονα, ή π.χ. απορρίμματα στοιβαγμένα στην αυλή του, που μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο για την υγεία των περιοίκων και δη των μικρών παιδιών σας… κτλ κτλ), είτε για διάφορους άλλους λόγους που σε κάθε περίπτωση σας δημιουργούν πρόβλημα στην ελεύθερη, άνετη και ακώλυτη χρήση της κατοικίας σας, από εσάς και την οικογένειά σας.

Δεν είναι όμως ευρέως γνωστό, ότι στην Ελλάδα υφίσταται και το σχετικό νομικό πλαίσιο προστασίας σας. Και δεν αναφέρομαι στον τομέα του ποινικού δικαίου εδώ, που θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα και σκοπό να «τιμωρηθεί» ο δράστης/ενοχλητικός γείτονας για ό,τι στο παρελθόν έπραξε. Και την επόμενη ημέρα να μπορεί –στην πράξη- να συνεχίσει να ενοχλεί κατά βούληση… εξακολουθώντας να σας ενοχλεί, έως ότου του κάνετε και νέα μήνυση και πληρώσετε και άλλα χρήματα… και αναμένετε και έναν χρόνο την εκδίκασή της… και μετά πάλι τα ίδια….

 

Αναφέρομαι, εδώ, σε διαδικασίες αστικής φύσεως οι οποίες δεν είναι γνωστές ευρέως, αφού αποτελούν «ψιλά» γράμματα στη δικονομία, και χρήζουν ιδιαίτερης γνώσης και εξειδίκευσης, ούτως ώστε να μπορούν να ακολουθηθούν με αποτελεσματικότητα.

 

Δια των διαδικασιών αυτών, εάν η υπόθεσή σας δρομολογηθεί με προσοχή και εξειδίκευση, τότε μπορεί να επιδικασθούν υπέρ σας τα εξής:

1) Να απαγορευτεί ρητώς, δια δικαστικής αποφάσεως, στο γείτονά σας να σας ενοχλεί και εν γένει να σας ξαναενοχλήσει οποτεδήποτε.

2) Εάν το επαναλάβει, μπορεί να καταδικαστεί αυτόματα να σας καταβάλει κάποιο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση για κάθε φορά που ενοχλεί στο μέλλον! Δηλαδή, μπορεί η απόφαση του Δικαστηρίου να τον καταδικάσει από σήμερα για το μέλλον, αποφασίζοντας πως για κάθε μία μελλοντική ενόχληση χωριστά, θα πρέπει να σας πληρώνει το τάδε ποσόν προς αποζημίωσή σας.

3) Μπορεί να απειληθεί εναντίον του από το Δικαστήριο προσωπική κράτηση!

4) Μπορεί ακόμη και να καταδικαστεί να σας καταβάλει προσωπική αποζημίωση και για τις ενοχλήσεις που στο παρελθόν έχετε υποστεί από αυτόν.

5) Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει αίτηση και επείγουσας δικαστικής προστασίας σας, με άμεσα αποτελέσματα, ήτοι με την έκδοση άμεσης δικαστικής αποφάσεως, η οποία θα σας παράσχει επείγουσα προστασία με ισχύ για όλο το χρονικό διάστημα έως την έκδοση της αμετάκλητης δικαστικής (επί αγωγής) αποφάσεως.

 

==>  Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα ανωτέρω (εάν επιτευχθούν κάποια ή και όλα εξ αυτών).
Εξ’ άλλου ο πραγματικός στόχος σε τέτοιες υποθέσεις, δεν είναι να «εκδικηθούμε» ή να «τιμωρήσουμε» τον απρεπή και αντικοινωνικό γείτονά μας… Ο στόχος είναι να μας αφήσει στην ησυχία μας και να σταματήσει να εισβάλλει στον προσωπικό μας χώρο δια των οχλήσεών του και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του. Και να μας αφήσει μία και καλή… Σίγουρα δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με τέτοιες καταστάσεις επ’ άπειρον εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο.

 

Θα πρέπει λοιπόν ο Δικηγόρος σας, να σας συμβουλέψει ορθώς και με γνώμονα την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση του πραγματικού προβλήματός σας. Που είναι τι άλλο;  Η επίτευξη της ησυχίας σας και ο σεβασμός στην προσωπική σας ζωή. Επομένως, εγώ προσωπικά συνιστώ στους πελάτες μου, να αποφεύγονται οι πολυδάπανες ποινικές διαδικασίες (μηνύσεις κτλ κτλ), και να ακολουθείται αποκλειστικά και μόνον η αστική οδός, για τη διευθέτηση των ζητημάτων τέτοιας φύσεως (γειτονικού δικαίου). Δεν υπάρχει λόγος να δαπανήσετε ένα σωρό χρήματα σε διαδικασίες οι οποίες ΔΕΝ θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και αποτέλεσμα σε εσάς. Χρειάζεται προσοχή. Όπως και σωστή και με ήθος νομική εκπροσώπησή σας.
Προσοχή όμως: Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις, όπου η χρήση των ποινικών διαδικασιών μπορεί να καθίσταται απαραίτητη στην in concreto υπόθεση…  ’Ομως θα πρέπει να ακολουθούνται μόνον όταν αυτό είναι αναπόφευκτο: επειδή και κοστίζουν πολύ, και μακροπρόθεσμη και χειροπιαστή λύση στο πρόβλημά σας δεν θα προσφέρουν (τουλάχιστον στο εύρος που μπορεί μία απόφαση αστικού Δικαστηρίου να σας προσφέρει). Επομένως, στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να ακολουθούνται παραλλήλως και οι δύο διαδικασίες με περίτεχνο τρόπο και με ορθό συνυφασμό, ούτως ώστε να επιτευχθεί ένα πραγματικό αποτέλεσμα που θα προσφέρει μόνιμη λύση στο πρόβλημά σας.

 

Οι υποθέσεις γειτονικού δικαίου και οχλήσεων από γείτονες, είναι αρκετά εξεζητημένες περιπτώσεις, οι οποίες σπανίως φτάνουν στις αίθουσες των αστικών Δικαστηρίων. Συνήθως ακολουθείται αποκλειστικά η ποινική οδός, επιλογή που πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί –στην πράξη και εκ των υστέρων- ανεπαρκής. Στις υποθέσεις αυτές, απαιτείται η κατάλληλη δρομολόγηση, ούτως ώστε να επιτευχθεί ένα μόνιμο και χειροπιαστό αποτέλεσμα που θα διασφαλίσει εν τοις πράγμασι τα δικαιώματά σας. Θα πρέπει η όλη διαδικασία να ακολουθηθεί με την απαιτούμενη νομική γνώση και εμπειρία επί θεμάτων γειτονικού δικαίου.

 

Επιστροφή στην κορυφή