Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα των διαζυγίων (και των οικογενειακών υποθέσεων εν γένει) κατά την περίοδο του κορωνοϊού. Και κυρίως κατά πόσο είναι δυνατή η έκδοση διαζυγίου, κατά την περίοδο της εφαρμογής των μέτρων.
Τα ζευγάρια κλείνονται σε καραντίνα μαζί, και εάν οι σχέσεις τους ήταν ήδη τεταμένες, τότε αυτές επιδεινώνονται εν μέσω εγκλεισμού. Με αποτέλεσμα η συνέχιση της συμβίωσης να καθίσταται για πολλούς απλά… αφόρητη!!
⇒ Πολλές είναι οι περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι επιθυμούν ΑΜΕΣΑ την έκδοση διαζυγίου, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν το άνοιγμα των Δικαστηρίων. Γεγονός όμως είναι ότι η επαναφορά των Δικαστηρίων σε πλήρη λειτουργία, αναμένεται να καθυστερήσει πολύ ακόμη, και επομένως θα αργήσουν πολύ τα Δικαστήρια να μπορούν να εκδικάσουν υποθέσεις οικογενειακού δικαίου.
ΟΜΩΣ, παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να εκδοθεί διαζύγιο ΑΜΕΣΑ, δηλαδή ακόμη και κατά την περίοδο της εφαρμογής των μέτρων [Θα εξηγήσω στη συνέχεια του άρθρου]. Επίσης, γεγονός είναι ότι οι Δικηγόροι εργάζονται αυτήν την περίοδο, καθώς το δικηγορικό λειτούργημα ΔΕΝ τελεί σε υποχρεωτική αναστολή λόγω κορωνοϊού.
Σίγουρο είναι, ότι τα Δικαστήρια για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα, θα υπολειτουργούν: Αυτή, η (μερική) λειτουργία των Δικαστηρίων, θα αρχίσει από την 28η Απριλίου 2020, και κατόπιν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα ευρύνεται δειλά-δειλά η δραστηριότητά τους. Το νέο όμως αυτό δεδομένο, ότι από την 28η Απριλίου αποφασίστηκε μία υποτυπώδης επαναλειτουργία των Δικαστηρίων, δεν έχει ιδιαιτέρα σημασία, καθώς η (υπό)λειτουργία αυτή είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη και σχετίζεται με συγκεκριμένα ζητήματα, ήτοι με υποθέσεις που αφορούν κυρίως Τράπεζες… όπως προσημειώσεις κτλ κτλ… Εν συνεχεία, και ανά τακτά διαστήματα, θα ευρύνεται το εύρος των διαδικασιών. Επομένως θα καθυστερήσουν πολύ να αρχίσουν οι εκδικάσεις υποθέσεων διαζυγίων (και γενικώς όλων των υποθέσεων οικογενειακού δικαίου, όπως υποθέσεις διατροφών, επιμέλειας, κτλ κτλ).
Έχοντας ως γνώμονα όλα τα ανωτέρω, τα δύο βασικά ερωτήματα που τίθενται, αυτόν τον καιρό, είναι:
1) Μπορεί να εκδοθεί διαζύγιο, εντός της περιόδου των μέτρων;;
2) Μπορούν να αρχίσουν οι διαδικασίες διαζυγίου, κατά την περίοδο των μέτρων;;
Η απάντηση, και στα δύο αυτά ερωτήματα, είναι ΝΑΙ.
Για να μην μακρηγορήσω θα αναφέρω τα εξής:
Τα Δικαστήρια αυτήν την περίοδο (και για αδιευκρίνιστο ακόμη χρονικό διάστημα), είτε έχουν πάψει εντελώς ορισμένες βασικές λειτουργίες τους, είτε υπολειτουργούν.
ΟΜΩΣ:
1) Όσον αφορά το συναινετικό διαζύγιο:
Το συναινετικό διαζύγιο, πλέον εκδίδεται σε Συμβολαιογράφο, παρουσία Δικηγόρων [Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συναινετικό διαζύγιο και το νέο νόμο που ισχύει, κάντε κλικ εδώ → Συναινετικό διαζύγιο.] Όμως, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του συναινετικού διαζυγίου, υπάρχουν βήματα όπου μπορεί να χρειαστεί η συνδρομή διαφόρων παραγόντων και αρχών, των οποίων όμως η λειτουργία βρίσκεται σε αναστολή αυτόν τον καιρό, λόγω των μέτρων του κορωνοϊού.
Παρ’ όλα αυτά, να γνωρίζετε το εξής:
Υπάρχουν τρόποι, ώστε να εκδοθεί αποτελεσματικά και ΑΜΕΣΑ συναινετικό διαζύγιο, εάν ο Δικηγόρος σας γνωρίζει πώς ακριβώς ενδείκνυται να χειριστεί αποτελεσματικά τη διαδικασία και πώς πρέπει να σας κατευθύνει [π.χ. με ποιον τρόπο να αποφευχθούν ορισμένες απαραίτητες υπογραφές, οι οποίες όμως είναι αδύνατον να ληφθούν αυτήν την περίοδο, λόγω μέτρων: Όπως π.χ. οι υπογραφές των συζύγων επί του «συμφωνητικού λύσης του γάμου» οι οποίες πρέπει να λάβουν βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όμως αυτήν την περίοδο τα Ειρηνοδικεία δεν βεβαιώνουν το γνήσιο της υπογραφής για τα συμφωνητικά που προορίζονται για συναινετικό διαζύγιο. Όμως υπάρχουν τρόποι αυτό να παρακαμφθεί, δια χορήγησης συγκεκριμένης πληρεξουσιότητας, κτλ κτλ… ]
Επομένως, η ξεκάθαρη απάντηση στην περίπτωση του συναινετικού διαζυγίου, είναι ότι, εάν γίνει σωστός χειρισμός, μπορείτε να έχετε το διαζύγιο στα χέρια σας μέσα σε μερικές μόνον ημέρες, ακόμη και κατά τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων κατά του κορωνοϊού!
2) Όσον αφορά τη διαδικασία του διαζυγίου κατ’ αντιδικία:
Η διαδικασία αυτή διακρίνεται σε τρεις κύριες φάσεις: (i) Κατάθεση αγωγής, δια της οποίας ορίζεται και η ημερομηνία δικασίμου, (ii) Δικάσιμος, και (iii) Απόφαση. [Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαζύγιο κατ’ αντιδικία, κάντε κλικ εδώ → Διαζύγιο κατ΄ αντιδικία.]
Οι διαδικασίες ενός διαζυγίου κατ΄ αντιδικία μπορούν να αρχίσουν άμεσα, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί συντομότερη δικάσιμος. Μπορεί δηλαδή άμεσα να κατατεθεί η αγωγή [Με επιφύλαξη αναλόγως Δικαστηρίου]. Αντιθέτως, εάν όλη η διαδικασία αρχίσει μετά την άρση των μέτρων, τότε αναμένεται οι δικάσιμοι να καθυστερήσουν πολύ, λόγω του φόρτου που θα προκύψει μετά το πλήρες άνοιγμα των Δικαστηρίων. Και αυτό, ιδίως εάν λάβουμε υπ’ όψιν το γεγονός ότι με το που θα αρθούν τα μέτρα του κορωνοϊού, θα “πλακώσουν όλοι μαζί” στα Δικαστήρια, όπου αναμένονται μαζικές καταθέσεις αγωγών διαζυγίου.
Επομένως εάν υπάρχει ήδη ώριμη/σίγουρη απόφαση περί διαζυγίου, συμφέρον είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες άμεσα, ούτως ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος (με ανάλογες -δυνητικώς- νόμιμες συνέπειες).